Japanilaisten puutarhojen symboliikka

 

Kuva Juho Santala

TEKSTI: KIMMO RAUTIAINEN

Japanilaisissa puutarhoissa toistetaan ympäröivää maisemaa, ja tämä on huomioitu myös Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa. Kiinalaisista vaikutteista ovat esimerkkejä tähdistöstä otetut symbolieläimet ja fengshui eli kokonaisvaltainen rakentamista käsittelevä oppi. Roihuvuoron japanilaistyylinen puisto sijaitsee entisen liuskekivilouhoksen paikalla, minkä ansiosta puistosta voitiin tehdä terassimainen. Puistoa suojaavat kalliot, ja puisto on ”nojatuolimainen” – aivan japanilaisen puutarha- ja kaupunkisuunnittelun mukaisesti.

Symbolieläimet suojelevat puistoa ja hallitsevat omaa aluettaan

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha on jaettu neljään osaan ilmansuuntien, vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen mukaan japanilaisen perinteen mukaisesti. Puutarhan neljää osaa hallitsevat kiinalaisen tähdistön symbolit: sininen (tai sinivihreä) lohikäärme, punainen lintu tai feenikslintu, valkoinen tiikeri ja musta kilpikonna. Musta kilpikonna suojelee pohjoisesta ja huolehtii vesitaloudesta. Hyvä niin, sillä mustan kilpikonnan puutarhassa on herkkä sammalpuutarha. Kilpikonna edustaa pitkäikäisyyttä. Musta kilpikonna on pohjoisen, talven ja keskiyön symboli. Valkoinen tiikeri suojaa läntistä kalliopuutarhaa. Se on lännen, syksyn ja illan symboli. Punainen feeniks-lintu suojelee Roihuvuoren puiston eteläistä keskusaluetta. Itäinen kosteikko- ja kirsikkarinne on sinisen lohikäärmeen aluetta. Siellä vallitsee kevään, aamujen ja nuoruuden kukkeus.

Portit ja polut ohjaavat kulkijaa tunnelmasta toiseen.

Japanilaiseen puutarhaan kuuluvat olennaisena osana pienet rakennelmat, kuten polut, sillat, portit, seinät ja katokset. Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa on rakennelmissa hyödynnetty puuta, paanukatoksia ja bambua. Bambuportit on kopioitu vanhoista japanilaisista malleista. Astuinkivet (tobi-ishi) suojaavat herkkää sammalpuutarhaa tallaamiselta. Polut on tehty mutkitteleviksi, jotta kulkija joutuisi kulkemaan hieman hitaammin ja pysähtyisi oikeasti katsomaan puutarhan yksityiskohtia.

Vesi kuvaa puhtautta

Japanilaisten puutarhojen purot ja lammet kuvaavat puhtautta. Veden pintaan muodostuvat heijastukset ovat olennainen osa suunniteltuja maisemia. Vettä voidaan kuvata myös hiekalla ja soralla kuivapuutarhassa (karesansui). Roihuvuoren japanilaistyylisen puiston sora-asetelmia ei  varsinaisesti haravoida japanilaisittain, mutta niissä pidetään aaltomaisia muotoja, jotka toistavat japanilaisen periaatteen mukaisesti lähikallioiden muotoja. Ne voivat kuvata myös aaltoja ja merta. Soraaaltojen keskellä olevat kivet kuvaavat saaria.

Kivissä yhdistyvät luonnon jylhyys ja mystiset voimat

Kuva Juho Santala

Kiviasetelmat ovat olennainen osa japanilaista puutarhaa. Itämaisten kulttuurien uskomusten mukaan kivillä on tietoisuus, joka ilmenee syvänä hiljaisuutena. Kivien asettelu saattaa näyttää satunnaiselta, mutta niiden paikka ja sijoittelu on tarkoin harkittua. Kivillä voidaan kuvata maisemia ja vuoria pienoiskoossa. Niiden asettelu luo vaikutelman kuin ne olisivat aina olleet paikallaan. Kolme kiven ryhmä voi kuvata taivasta, ihmistä ja maata. Se voi kuvata myös buddhalaista kolminaisuutta, johon kuuluvat buddha eli valaistunut, dharma eli oppi ja sangha eli ystävät ja auttajat valaistumisen polulla. Roihuvuoren puiston mustat kivet ovat mustaa graniittia, joka on tuotu Vuosaaresta. Kivet on hakattu ja muotoiltu paikan päällä. Kiviasetelmissa on hyödynnetty myös alkuperäisen liuskekivilouhoksen kivimateriaalia.

Japanilaisten kasvienlisäksi paikallista kasvillisuutta

Roihuvuoren puistosta löytyvä japaninvaahtera (Acer palmatum) on Japanin kansallispuu, ja se edustaa uskollisuutta. Suomalaiset männyt kuvaavat japanilaisessa puutarhassa voimaa ja kestävyyttä. Myös katajat sopivat hyvin japanilaiseen puutarhaan. Roihuvuoren japanilaistyylisestä puutarhasta löytyy myös mongolianvaahteraa. Lisäksi siellä kasvaa muutama katsura-puu ja metsälehmus. Bambua on Suomessa vaikea saada kasvamaan, mutta sen luomaa tunnelmaa saamaan aikaan. Sinisen lohikäärmeen puistosta löytyy myös lukuisia kirsikkapuita. Japanissa kirsikankukat (sakura) kuvaavat elämän hetkellisyyttä ja ohimenevyyttä. Kukintojen kauneus ja niiden nopea katoaminen symboloivat myös kuolevaisuutta. Kirsikan valkoiset kukat voivat symboloida myös pilviä, joilta kirsikkapuun runsaat kukinnot saattavat näyttää.

 

LÄHTEET:

Anne Paalo ja Jari Jetsonen: Japanilainen puutarha suomalaisittain, Tammi 2009

wikipedian artikkeli Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha

Artikkeli on ilmestynyt aikaisemmin Roihuvuoren kylälehdessä 1/2011