on komeaa ja kuuluvaa
TEKSTI:EMILIA VUORINEN
Kendo eli ”miekan tie” on yksi japanilaisista miekkailulajeista. Kiteytettynä kyseessä on bambumiekalla harjoiteltava täyskontaktilaji, joka on kehittynyt nykyiseen muotoonsa samoihin aikoihin judon kanssa. Kendossa yhdistyvät nopea ja voimakas liike, tekninen taitavuus, oikea ajoitus ja äänen käyttö.
Ummikko panee kendossa merkille aivan ensimmäiseksi näyttävät varusteet: tumma univormu, kiiltävä musta rintapanssari ja hohtava ristikko, joka peittää kendokan kasvot. Seuraavaksi kuvaan astuu ääni. Joku kuvailisivat sitä sietämättömäksi meteliksi, toinen taas käsittämättömän mukaansa tempaaviksi taisteluhuudoiksi. Kolmanneksi katsoja kiinnittää huomiota tavallisesta poikkeavaan liikkeeseen. Kendon alkeiskurssilla ihmiset opetetaankin ensin seisomaan ja liikkumaan oikein, vasta sitten he voivat oppia lyömään miekalla.
Yhdessä ääripäässä kendosta löytyvät muista budolajeista tutut katat, joiden tavoitteena on hioa yksittäisiä tekniikoita tarkkaan ennalta määrätyssä muodossa. Toisessa ääripäässä on, joka asiaan perehtymättömän silmään saattaa näyttää kovin vauhdikkaalta, mutta epäjärjestelmälliseltä mäiskeeltä ja lyömiseltä. Harjaantunut silmä erottaa lukuisten lyöntien joukosta kuitenkin pisteen arvoiset ja epäonnistuneet lyönnit, hyvän ja huonon tekniikan sekä näkee, kumpi ottelijoista voittaa ja kumpi häviää.
Lajin viehätys on siinä, että sitä voi harjoitella ikään katsomatta lukuisilla eri tasoilla. Naiset ja miehet, juniorit ja aikuiset voivat kaikki harjoitella keskenään.
Harjoittelun tehoa ja vaativuutta voidaan tarvittaessa säätää jokaiselle sopivaksi. Haasteet eivät myöskään koskaan varsinaisesti lopu. Tahkottuani itse kymmenkunta vuotta voin todeta olevani lähinnä hyvässä alussa.
Kendo on matka, jonka kuluessa on mahdollista oppia ensinnäkin omia fyysisiä ja henkisiä rajojaan ja kenties ylittää ne monta kertaa. Siinä oppii ymmärtämään myös toista ihmistä. Mikä tärkeintä, tällä matkalla ei ole loppua, sillä tärkeintä on itse matkanteko.
Kendoharrastajia on Suomessa tuhatkunta ja lajin suurin seura on Helsingin Olympiastadionilla harjoitteleva Ki-Ken-Tai-Icchi ry., jossa on yli 200 jäsentä. Lajin alkeiskurssien hinnat pyörivät alle 100 euron hieman seurasta riippuen.
Lisätietoja:
Helsingin Kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi ry. www.kendohelsinki.org
Suomen Kendoseurojen Keskusliitto ry: www.kendoliitto.net
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Roihuvuoren kylälehdessä 1/2009